Klimaat

Klimaat

Een piano of vleugel ontstemt met name door de wisselingen van de seizoenen. In Nederland kan de relatieve luchtvochtigheid in de zomer oplopen tot zo’n 80% en in de winter dalen tot wel 30% (wat te droog is). Het hout in een instrument reageert hierop, het zet uit of krimpt. Het verschil zorgt voor steminstabiliteit. Ook de verwarming die richting de winter weer op volle toeren draait kan zorgen voor een valse piano. Daarnaast kan veel spelen zorgen voor het van stemming raken van de snaren.

Stemhamer

Om uw instrument goed op toon te houden en zo de optimale klank te blijven behouden is het over het algemeen raadzaam twee maal per jaar de piano of vleugel te laten stemmen.

De wisseling in luchtvochtigheid is dus de grootste boosdoener als het om het ontstemt klinken van een piano gaat. Met een hygrometer kunt u zelf de relatieve luchtvochtigheid meten. Voor de piano geldt: hoe stabieler de omgeving, hoe beter. Een piano in een ruimte met een constant klimaat zal dan ook langer stemming houden dan een die bijvoorbeeld in een tochtige ruimte staat en ook nog eens vlakbij de deur.  In een hoekhuis is het dan ook beter om een piano of vleugel aan de binnenwand te zetten.

Wat ik in de praktijk weleens tegenkom is een vaas of emmer binnenin de piano met een doek of oude krant erin. Dit lijkt misschien een aardige oplossing om de wintermaanden mee door te komen, maar toch raad ik u dit af. Teveel vocht is nooit goed voor een piano en een vaas die makkelijk kan omvallen is zeer riskant. Teveel vocht kan ook voor roest in de snaren zorgen.
Beter werkt een luchtbevochtiger waarmee u de volledige ruimte op het juiste peil houdt. Daarnaast kunt u kiezen voor een Hydroceel-unit, dit is een buis die in de piano wordt geplaatst welke gelijkmatig vocht verdampt.
Een andere mogelijkheid is een Piano Life Saver systeem. Een elektronisch systeem dat werkt met een luchtbevochtiger en luchtontvochtiger. Hiermee kan een stabiele vochtbalans in uw piano of vleugel bereikt worden.

Let op: Het is niet gezegd dat u een van de bovenstaande systemen moet gebruiken. Elke omgeving is anders en niet elk instrument reageert hetzelfde. Voor elke situatie kan ik advies op maat geven.

Wilt u meer weten? Neem gerust contact met mij op.